Raskauden aikana pre-eklampsiaa potevat naiset ovat suurentuneessa vaarassa sairastua laskimoveritulppaan, tanskalaistutkimus osoittaa. Laskimoveritulppa on merkittävä äitikuolleisuuden aiheuttaja ympäri maailmaa.

Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan. Se todetaan Suomessa vuosittain noin 1 800 naisella.

Tanskalaisten havainnot perustuvat yli 520 000 vuosina 1997–2016 ensimmäisen lapsensa synnyttäneen tanskalaisnaisen keskimäärin kymmenvuotiseen rekisteriseurantaan. Naisista hieman alle 5 prosenttia oli saanut pre-eklampsiadiagnoosin.

Pre-eklampsian sairastaneiden riski sairastua laskimoveritulppaan seurannan aikana oli noin 40 prosenttia suurempi kuin muiden naisten, tulokset osoittivat. Yhteys koski sekä syviä laskimotukoksia että keuhkoveritulppia, ja näkyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia laskimoveritulpan riskitekijöitä.

Pre-eklampsia suurentaa useiden sydän- ja verisuonitautien vaaraa ja on yhdistetty laskimoveritukoksiin aiemminkin. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, jotta selviää aiheuttaako pre-eklampsia suoraan veritulppia vai onko yhteyden taustalla jokin niitä kumpaakin aiheuttava riskitekijä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

fi