Vuosittain arviolta 14 miljoonaa ihmistä sairastuu tyypin 2 diabetekseen huonon ruokavalion takia, 184 maata kattava selvitys osoittaa. Mahdollisesti jopa 70 prosenttia uusista diabetestapauksista on yhteydessä ruokavalioon.

Analyysin perusteella etenkin liian vähäinen täysjyväviljojen ja runsas valkoisen riisin ja teollisen vehnän syöminen aiheuttavat sairastumisia. Myös liiallinen punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö on merkittävä diabeteksen aiheuttaja. Näiden lisäksi vähäinen kasvisten, pähkinöiden ja siementen syöminen sekä runsas hedelmämehujen juominen liittyvät diabetekseen, mutta vaikutukset eivät ole yhtä suuria.

Epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa tyypin 2 diabetesta etenkin Keski- ja Itä-Euroopassa, Keski-Aasiassa sekä Karibian alueella. Vaikutus on lisäksi suurempi miehillä, nuorilla ja kaupungeissa asuvilla.

Tulokset julkaistiin Nature Medicine -lehdessä.

Noin 500 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion lisäksi diabetesta ehkäisevät muun muassa laihduttaminen ja liikunnan lisääminen.

fi