Vaihdevuosioireiden hoidossa voidaan käyttää vaginaalisia eli emättimeen annosteltavia estrogeenivalmisteita, mutta niiden on pelätty heikentävän rintasyöpää sairastavien ennustetta. Tuoreen tutkimuksen perusteella huoli vaikuttaisi kuitenkin turhalta.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kahden aiemman tutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä yli 49 000 rintasyöpädiagnoosin hiljattain saaneen 40–79-vuotiaan naisen seurantatiedoista. Keskimäärin 5- ja 8-vuotisten seurantojen aikana 5 800 naista menehtyi rintasyöpään.

Naisista 5 prosenttia oli vaginaalisella estrogeenilääkityksellä, mutta heidän riskinsä menehtyä rintasyöpään seurannan aikana ei eronnut muiden potilaiden riskistä, tulokset osoittivat.

Muutama vuosi sitten tanskalaistutkijat osoittivat, ettei vaginaalinen estrogeenihoito todennäköisesti suurenna myöskään rintasyövän uusiutumisen vaaraa. Yhdessä tulokset viittaavatkin siihen, että hoito on turvallinen myös tässä potilasryhmässä, mutta tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, joissa potilaita seurataan pitempään.

Tutkimus julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä.

Rintasyöpä todetaan vuosittain noin 5 000 suomalaisnaisella. Joka vuosi arviolta 900 naista menehtyy rintasyöpään, mutta 90 prosenttia potilaista on hengissä vielä viiden kuluttua diagnoosista ja valtaosa paranee hoitojen avulla kokonaan.

fi