Paljon valmisruokia ja muuta teollisesti pitkälle prosessoitua ruokaa syövät voivat sairastua tyypin 2 diabetekseen muita todennäköisemmin. Yhteys on havaittu tutkimuksissa aiemminkin, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Yhdysvaltalaiset hyödynsivät kolmen suuren seurantatutkimuksen aineistoja, jotka yhteensä koostuivat lähes 200 000 naisen ja miehen 30-vuotisista seurantatiedoista. Ruokavaliota ja terveysasioita mitattiin 2–4 vuoden välein. Tyypin 2 diabetes todettiin seurannan aikana 20 000 osallistujalla.

Tulosten perusteella paljon ultraprosessoituja ruokia syövät sairastuivat tyypin 2 diabetekseen noin puolet todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa niitä oli vähänlaisesti. Muun muassa teollisesti käsitelty leipä, virvoitusjuomat, valmisruoat, teolliset kastikkeet, levitteet ja lihatuotteet liittyivät diabetesriskiin.

Aivan kaikki ultraprosessoidut tuotteet eivät liittyneet diabetekseen. Muun muassa jogurtit ja maitopohjaiset jälkiruoat, hedelmäpohjaiset tuotteet sekä murot ja tummat leivät saattoivat jopa hieman pienentää sairastumisen todennäköisyyttä.

Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa nyt tarkastellut tutkimukset sekä muita tutkimuksia yhdistettiin ja analysoitiin. Meta-analyysin tulokset tukivat varsinaisen tutkimuksen havaintoja.

Ultraprosessoitu ruoka on teollisesti pitkälle käsiteltyä ja sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria ja vähänlaisesti ravintokuituja. Esimerkiksi makkarat, leikkeleet, virvoitusjuomat, monet leivonnaiset ja herkut voivat olla ultraprosessoituja. Aiemmissa tutkimuksissa tällainen ruokavalio on yhdistetty muun muassa lihavuuteen.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

fi