Vegaaniseen ruokavalioon siirtyvien kolesterolitasot ja sokeriaineenvaihdunta paranevat jo kahden kuukauden sisällä muutoksesta. Myös paino putoaa, mikä voi osaltaan selittää suotuisia vaikutuksia.

Tiedot käyvät ilmi mielenkiintoisesta kaksoskokeesta, johon osallistui 22 identtistä kaksosparia. Toinen kaksosista satunnaistettiin siirtymään vegaaniruokavalioon ja toinen noudatti terveellistä sekaruokavaliota.

Ruokavalioiden noudattaminen varmistettiin sillä, että ensimmäisen kuukauden ajan osallistujat saivat kaikki ateriansa kotiin kuljetettuna. Jälkimmäisen kuukauden osallistujat valmistivat ja hankkivat ruokansa itse.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat terveitä, keskimäärin 40-vuotiaita ja heidän painoindeksinsä olivat keskimäärin lievän ylipainon puolella.

Kun kaksosia verrattiin tutkimuksen lopussa, vegaaniruokavaliota noudattaneiden veren LDL-kolesterolipitoisuus oli pienentynyt 0,36 mmol/l, paino oli pudonnut melkein kaksi kiloa ja myös paastoinsuliinitasot oli parantuneet.

Muutokset olivat selviä, mutta todennäköisesti vaikutus olisi ollut suurempi, jos osallistujat eivät olisi olleet niin terveitä. Myös verrokkiryhmä noudatti tutkimuksen ajan terveellistä ja paljon kasviksia sisältävää ruokavaliota, mikä myös vaikutti tuloksiin.

Tutkijat pitävät havaintojaan osoituksena monipuolisen vegaaniruokavalion terveellisyydestä ja uskovat sen auttavan monien sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa pitemmissä tutkimuksissa.

fi