Voima- ja kuntoharjoittelun yhdistelmä auttaa alentamaan verenpainetta, tuore meta-analyysi vahvistaa. Liikunnan terveyshyödyt ja verenpainevaikutukset on tunnettu pitkään, mutta tulokset vahvistavat näyttöä entisestään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 37 aikaisemman tutkimuksen tiedot. Tutkimuksiin oli osallistunut 1 900 verenpainepotilasta, jotka satunnaistettiin joko voima- ja kuntoharjoitteluun tai vertailuryhmään, joka ei harrastanut liikuntaa.

Tulosten perusteella voima- ja kuntoliikuntaryhmiin satunnaistettujen systolinen verenpaine laski keskimäärin 6,4 mmHg ja diastolinen verenpaine keskimäärin 3,7 mmHg. Intensiivisesti ja usein harjoittelevat saivat suurimmat hyödyt, tulokset osoittivat.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Korkeaa verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa. Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Korkea verenpaine altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

fi